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Will insects be really a sustainable source of food?

16 ottobre 2012

Today is the World Food Day announced each spring by the Food and Agriculture Organization. (versione italiana disponibile a fine articolo)

Last reports about food and nutrition by FAO tell us that one-third of the food produced worldwide for human consumption in the world each year is lost or wasted annually (around 30/40%).

On the other hand FAO say that in 2050 there will be a food emergency because global demand for livestock products seems that it will more than double during the next 50 years. 

"Because insects are cold blooded, they have a high food conversion rate, e.g. crickets need six times less feed than cattle, four times less than sheep, and twice less than pigs and broiler chickens to produce the same amount of protein. They also emit less greenhouse gases than conventional livestock ", we need to prepare us to eat bugs and spiders.

Recently European Commission announced research projects funded with 3 million euros to promote eating insects are to be decided on this year.

Now Mr Me's question is: do you reallythink that insects breeding will be a sustainable way to solve the problem?

I am not speaking about the 3 stars restaurants that offer in their menu exclusive creations with bugs and grasshoppers.

I am speaking about the breeding of insects for human daily worldwide consumption. I do not think that they will wild harvested in the forest!! I cannot believe in this naïf scenario. For sure food safety measures will be taken in order to guarantee consumers and …voilà!

What Mr Me really believes is that there are already some big companies that prepared the basis to sell worldwide insects in packages for family. They are probably now studying about their promotional campaign. There will be probably intensive breeding of GMOs modified insects (fatter protein added worms, vitamins added crickets with, crickets with 1 leg so that they cannot fly away or they can be sold fresh… etc). 

I mean can you imagine the intensive breeding of millions of cricket or beetles? And if there is some uncalculated flight? Insects seem to be part of the sustainable way of eating, but if it is now for sure won’t be in a next future where they will become a international business.

I had preferred to talk about a sustainable agriculture and livestock in the world were the word biodiversity is not only a slogan. I had preferred to talk about laws to reduce the production of intensive livestock enhancing the local agricultures and economies…but I know also this is a naïf wish...

Well we can prepare ourselves for the next era : the ”Wormburger” double cheese (but the cheese where will it come from???)

Oggi è il World Food Day, la giornata mondiale dell’alimentazione promossa dalla FAO. Gli ultimi rapporti FAO sul problema dell’alimentazione nel mondo ci dicono che ben un terzo del cibo prodotto per il consume umano viene sprecato ogni anno (circa il 30/40%). Sempre la FAO ci informa che nel 2050 affronteremo un emergenza cibo a causa della domanda globale di carne. Grazie alle loro caratteristiche proteiche, i tempi più veloci di allevamento e le minori emissioni di gas serra sembra che ci dovremo preparare a mangiare ragni e cavallette. (http://www.fao.org/forestry/edibleinsects/65428/en/) La Commissione Europea prevede quest’ anno lo stanziamento di 3 milioni di Euro per il finanziamento di progetti che promuovano l’utilizzo degli insetti in cucina. Ora la domanda di Mr Me è: saranno veramente gli insetti la soluzione del problema? Non parlo dei menu degli chef stellate che propongono incarta creazioni esclusive a base di grilli e larve. Parlo proprio dell’ allevamento di insetti edibili per il consumo umano globale quotidiano. Non andranno certo ad acchiapparli tutti con il retino nelle foreste o classificati tutti come “da raccolta spontanea”. Non credo ad uno scenario tanto naif. Anche perché verranno sicuramente adottate delle misure relative alla sicurezza alimentare per garantire il consumatore…e il gioco è fatto! Quello che pensa Mr Me è che ci sono già delle grandi aziende internazionali che stanno preparando le basi per vendere gli insetti  in confezione famiglia. Stanno magari già preparando le loro campagne promozionali. Ci saranno magari insetti modificati geneticamente (vermi con proteine aggiunte, grilli adizionati di vitamine, cavallette con una zampa sola per poter esser vendute ancora vive…) Ve lo immaginate un allevamento intensivo di milioni di cavallette o scarafaggi? E se questi per qualche motivo scappano andando ad invadere le campagne? Gli insetti sembrano essere parte di una alimentazione “sostenibile”, ma sicuramente non appena diventeranno un business internazionale genereranno nuove problematiche. Avrei come sempre preferito sentir parlare di agricoltura e allevamento sostenibile in un mondo dove la biodiversità non sia solamente uno slogan. Avrei preferito sentir parlare di normative che regolino e riducano gli allevamenti  intensivi…ma anche questo mi rendo conto che possa sembrare naif. Prepariamoci all’ ”Wormburger” con doppio formaggio (ma il formaggio da dove verrà?)..